Doe mee als ondersteuner voor de Fairtrade Gemeente titel

Hoe je mee kunt doen als Fairtrade ondersteuner

Oss is Fairtrade gemeente sinds 2013 en om deze titel te kunnen behouden zijn de Fairtrade ondersteuners hard nodig. Het is belangrijk dat de gemeente aan de landelijke criteria voldoet om iedere twee jaar de titel opnieuw te behalen. In 2020 is het weer zover.

Ben je gevestigd in de gemeente Oss en maak jij gebruik van twee of meer Fairtrade-producten, dan kun jij waarschijnlijk al Fairtrade Gemeente titel ondersteuner worden. Om het keurmerk Fairtrade Gemeente te behouden heeft de gemeente draagvlak nodig. Dus fijn als je meedoet.

Iedereen kan mee doen
Als je twee Fairtrade-producten gebruikt of verkoopt. Voor de volgende sectoren gelden extra voorwaarden:

CafĂ©’s
– minimaal twee dranken op de kaart zijn Fairtrade. 

Restaurants
– er worden minimaal twee dranken Fairtrade aangeboden. Naast twee dranken gebruikt het restaurant minimaal twee verschillende Fairtrade-producten zoals bijvoorbeeld suiker, servies of handdoeken van Fairtrade gecertificeerd katoen. Deelnemers tonen aan dat zij Fairtrade-producten verkopen of gebruiken.

Supermarkten en winkels leveren een lijst aan met alle Fairtrade producten die zij verkopen (en natuurlijk kunnen ze de producten ook zelf gebruiken).

Ook andere voorbeelden van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen gericht op de 17 Global Goals horen we graag.

Fairtrade keurmerk
Je kunt je nog meer onderscheiden door als organisatie of instituut een Fairtrade keurmerk te behalen. Denk aan een Fairtrade kerk, restaurant, school of ziekenhuis.

Voorbeelden in de gemeente Oss:
De Titus Brandsma parochie is Fairtrade kerk.
Het bedrijfsrestaurant in het Gemeentehuis van Oss is het eerste Fairtrade restaurant samen met Cateraar Vitam.

Wil jij graag Fairtrade ondersteuner blijven en/of worden of wil je meer informatie? Neem dan contact op met het kernteam Fairtrade via: fairtradekernteam@globalgoalsoss.nl

GGO en Fairtrade powervrouwen 01