Sporten en bewustwording tijdens Schoolsport Olympiade

SEC en Global Goals Oss bundelen krachten

Op donderdag 18 april werd sportpark de Rusheuvel omgetoverd tot een olympisch sportpark. Op deze dag vond de jaarlijkse sportdag plaats voor middelbare scholieren in Oss. Ruim 900 scholieren waren hierdoor voor even een echte olympische atleet.

De derdejaars middelbare scholieren van Het Hooghuis en het Maasland College namen deel aan deze sportdag, die georganiseerd werd door het Sport Expertise Centrum. De leerlingen hadden zich vooraf ingeschreven voor een wedstrijdsport of voor meerdere clinicvormen. Het Platform werkte voor de eerste keer met SEC samen aan een event.

Wethouder Kees van Geffen liep ploggend* met de toorts en ontstak de olympische vlam. Zo werd de Olympiade officieel geopend. Tijdens de centrale pauze waren er diverse initiatieven vanuit Platform Global Goals Oss opgezet. Leerlingen waren daarmee niet alleen sportief bezig, maar kregen ook een stukje bewustwording mee over alle 17 Global Goals en Goals 3, 6, 12 en 13 in het bijzonder.

Om dit bereiken werden er diverse ludieke ideeën tot uitwerking gebracht, waaronder de Plastic Soep en konden Fairtrade brownies worden geproefd. Daarnaast was de afvalinzameling van de gemeente aanwezig met de actie ‘Scoor voor Global Goals’. Brabant Water was er met de watertap bakfiets en aan de watertafel van Aa en Maas kon watermanagement in de stad worden uitgeprobeerd. Ook kregen leerlingen allemaal een goodiebag mee naar huis.

Verschillende leerlingen deden mee aan de oproep een foto te plaatsen met je favoriete Global goal en ook de prijsvraag van de plastic soep leverde winnaars op. Zij krijgen lekkere duurzame prijzen.

Dit was een mooie gelegenheid en we hebben veel jongeren bereikt. Het was prachtig weer en we hebben als global goalers van het Platform, mensen van SEC, gemeente Oss en meewerkende leerlingen van ROC de Leijgraaf ervan genoten. 

* Ploggen is (hard)lopend een zak meenemen en het afval dat je onderweg tegenkomt meeneemt. In Zweden is de trend ooit gestart. Zie ook: https://nos.nl/op3/artikel/2224454-zakken-vol-vuilnis-rapen-tijdens-het-joggen-dit-is-ploggen.html