GGO SPEAK UP!

Finalisten SPEAK UP! in raadzaal Oss

BEELDVERSLAG OP DTV

Osse jongeren spreken zich uit over gelijkheid en armoede.

De jury heeft gekeken naar de ideeën, de presentatie en meegedacht in de uitvoerbaarheid om te komen tot een top 3. Zowel Luca als Annemarie, de nummers 2 en 3, zijn terug te zien in het interview op de website van Dtv.

https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/osse-jongeren-laten-zich-horen-over-gelijkheid-en-armoede

UITSLAG 2022

1: Floris Verroen (VWO/TBL)
Onderwerp: Barst los met talent Oss!

2: Luca Ooyen (VWO/TBL)
Onderwerp: Meer economische gelijkheid in mijn dorp

3: Annemarie Bernsen (VWO/TBL)
Onderwerp: Gratis cursussen voor mensen met minder geld

SPEAK UP! 2022

Aandacht op scholen voor een sociale gelijkheid. Wij roepen jongeren ook dit jaar weer op om hun stem te laten horen; SPEAK UP! Dit is een online speaking contest waarbij de finalisten live hun pitch mogen doen in de raadzaal van gemeente Oss. Naast de Osse middelbare scholen gaan ook jongeren van De Leijgraaf hun stem laten horen.

Jongeren zijn steeds meer betrokken bij maatschappelijke thema’s. Scholen bieden samen met Global Goals Oss een uniek podium om je ideeën uit te spreken over gelijke rechten en eerlijke kansen in jouw buurt! We zijn benieuwd naar de ideeën hoe het ANDERS, BETER en SNELLER kan in de gemeente Oss. Leerlingen van bovenbouw mavo, havo, vwo en het mbo in Oss gaan weer meedoen.

FINALISTEN ZIJN BEKEND!

Alle finalisten zijn geïnformeerd en bereiden hun live pitch voor. We zijn blij dat we dit jaar publiek mogen ontvangen!

Finalisten HAVO: Jasper Cornelissen, Nick Ruijs en Shelby Theunissen.

Finalisten VWO: Floris Verroen, Annemarie Bernsen en Luca van Ooijen.

Finalisten MBO: Soraya van Dongen en Toon Kuijpers.

Leerlingen van bovenbouw MAVO/VMBO, HAVO, VWO en MBO; LAAT JE HOREN!

Leerlingen zijn weer uitgenodigd om hun filmpjes met een korte krachtige pitch in te sturen. De inzendingen van de 4 categorieën van mavo, havo, vwo en mbo worden onderling vergeleken en een onafhankelijke jury roept de meest aansprekende kansrijke pitches uit tot winnaar.

De jury beoordeelt niet alleen de pitches maar spant zich ook in om de ideeën een kans te geven tot het realiseren. Inmiddels is de jury bekend:

  • Schrijver Michiel Stroink
  • Wethouder van onderwijs Kees van Geffen
  • Voormalig bestuursvoorzitter Global Goals Oss Janne Kuijpers
  • Leonie van Wetering van de Soroptimisten
  • Ricardo Jesús Blanes Blancas van onze Global Goals Jongeren

De winnaar van vorig jaar, Sarah Spijkers, zal aanwezig zijn bij de finale op 5 april om de nieuwe finalisten toe te spreken. De raadzaal zal wederom het decor zijn van deze 2e editie van SPEAK UP! Dit keer zal er WEL publiek aanwezig mogen zijn, we verheugen ons nu al op een boeiende finale met inspirerende pitches!

OPROEP SPEAK UP! 2022

Extra studiepunten en leuke prijzen

Spreek je uit over gelijke rechten en eerlijke kansen in jouw buurt!
Is jouw idee voor de 3 thema’s over GELIJKHEID het meest overtuigend en uit te voeren? Stuur een filmpje van 2-5 minuten waarin jij jouw idee in een vlammende speech pitcht. Hoe origineler hoe beter.”
Deadline: 14 maart 2022
FINALE: 5 april 14:00u in de Raadzaal Oss

Bekijk het promofilmpje van de Global Goals Oss Junioren op YouTube.
Stuur je film naar communicatie@globalgoalsoss.nl/

Bovenbouw leerlingen van mavo, havo en vwo en mbo-leerlingen kunnen meedoen. Finalisten mogen life pitchen in de Raadzaal van de gemeente Oss voor een 5-koppige jury.

De jongerenwerkgroep van Global Goals Oss heeft weer een promotiefilmpje gemaakt wat te bekijken is op YouTube:

Eerste SPEAKUP! smaakt naar meer

Aandacht op scholen voor een eerlijke, duurzame toekomst in jouw buurt. Wij roepen jongeren op om hun stem te laten horen; SPEAK UP! Dit is een online speaking contest. Wij doen dit in samenwerking met Het Hooghuis Titus Brandsmalyceum, Maaslandcollege en Het Hooghuis Mondriaan College.

De 17 Global Goals onder de aandacht brengen bij jongeren. Jongeren actief laten nadenken over welke goals zij belangrijk vinden en wat volgens hen ANDERS, BETER en SNELLER mag in de gemeente Oss. Dat is het doel van de speaking contest die Global Goals Oss organiseert. Leerlingen van mavo, havo en vwo uit de bovenbouw van drie scholen in het Voortgezet Onderwijs in Oss kunnen meedoen.

WhatsApp Image 2021-03-14 at 16.38.56

LIVE TE VOLGEN FINALE SPEAK UP! 2021

Door de Corona-maatregelen was het zoeken om een waardige finale te kunnen organiseren. De Raadzaal van Oss was beschikbaar, zo ook alle faciliteiten. De finale was live te volgen via deze link. De opname blijft in het archief beschikbaar.

UITSLAG VAN SPEAK UP! 2021

Havo winnaar Nikky Stassar; duurzame en betaalbare oplossing voor beschermingsmiddelen bij menstruatie.

Vwo winnaar Sarah Spijkers; speelveldjes voor meerdere leeftijden interessant maken dus niet alleen voor de allerkleinsten, maar ook sport- en klimtoestellen voor jongeren toevoegen in openbare ruimten.

De jury heeft een aanjagersprijs uitgereikt aan Lot Jansen; een groen stad door toepassing van Sedumdaken in Oss. Een eyeopener voor juryleden was de koppeling met zonnepanelen.

Finalisten wisten de jury ervan te overtuigen wat anders, beter of sneller moet. Juryleden hebben aangegeven met de jongeren te kijken naar het initiëren van deze ideeën bij de gemeenteraad, centrummanagement en lokale ondernemers.

FINALE IN DE RAADZAAL IN OSS

Uit alle inzendingen zijn 9 finalisten geselecteerd, drie uit iedere groep. Zij strijden op 10 maart vanaf 14.00 in de Raadszaal in Oss om de hoofdprijs. Global Goals Oss heeft een inspirerende gast uitgenodigd die deze finale-middag gaat begeleiden.

De live speeches van de 9 finalisten worden door een jury van 5 prominente Ossenaren, beoordeeld, waaronder Ehssane Gounou, Roland Kerssemaker, Ricardo Jesús Blanes Blancas, Jack van Lieshout en Sidney v.d. Bergh.

De finale is op 10 maart in de Raadzaal in Oss en duurt van 14:00 – 16:00 uur.
Vanwege de coronamaatregelen mag er helaas geen publiek aanwezig zijn in de Raadzaal. De finale zal wel worden opgenomen zodat ouders, familie, vrienden en klasgenoten file kunnen meekijken.

De finalisten maken kans op leuke prijzen. Ook heeft de gemeente toegezegd serieus te kijken naar de voorstellen, om te onderzoek wat ze kunnen realiseren. Wij hopen dat de goede ideeën van de scholieren ook daadwerkelijk effect gaan krijgen in hun en onze buurten.

De jongerenwerkgroep van Global Goals Oss had voor dit project een promotiefilmpje gemaakt wat te bekijken is op YouTube:

Dit was de opdracht SPEAK UP!

Extra studiepunten en leuke prijzen

De opdracht was: “Bedenk een idee en spreek je uit voor een eerlijke, duurzame toekomst in jouw buurt en gemeente. Wat moet ANDERS, BETER, SNELLER? Stuur een filmpje van 2-5 minuten waarin jij jouw idee in een vlammende speech pitcht. Hoe origineler hoe beter.”

Bovenbouw leerlingen van mavo, havo en vwo konden meedoen.

Wij zijn heel trots op alle leerlingen die zich uitgesproken hebben over een eerlijke en duurzame toekomst in hun buurt!
De werkgroep heeft een keuze gemaakt en de finalisten zijn inmiddels bekend en worden geïnformeerd. Zij mogen life pitchen in de Raadzaal van de gemeente Oss voor een 5-koppige jury.

De scholen ondersteunen deze wedstrijd o.a. door er extra aandacht aan te besteden in hun lessen Nederlands. Daarnaast geldt voor alle leerlingen dat zij door deelname extra studiepunten kunnen verdienen. De finalisten winnen daarnaast leuke prijzen.