Global Goals Oss organiseert door het jaar heen een aantal Hybride Webinars in de Groene Engel om maatschappelijke thema’s op een luchtige manier te bespreken. Zo willen we bijdragen aan een beter Oss!
Hybride webinars waarbij publiek in de zaal welkom is, maar ook de bijeenkomst online te volgen is.
10 MEI 2022:
Herontwikkeling Belastingkantoor
Marcel Janssen en Lars Drijvers van AM-vastgoed geven aan hoe projectontwikkeling is veranderd in de loop van de jaren. Tegenwoordig wordt er steeds meer rekening gehouden met alle betrokkenen.
Van van der Krabben is Joris Welten aanwezig. Hij geeft aan wat deze manier van ontwikkelen van het belastingkantoor Oss aan de Raadhuislaan kan brengen.
Herontwikkeling Raadhuislaan-Noord
De gemeente Oss heeft gebiedsontwikkelaar AM gekozen voor de ‘Herontwikkeling Raadhuislaan-Noord’ in de stad. Het plan is beoordeeld door een selectiecommissie, een bewonerspanel en het projectteam. De selectiecommissie koos met advies van het bewonerscommissie unaniem voor het plan Linck van AM. Volgens de commissie geeft gebiedsontwikkelaar AM met het plan Linck, naar architectonisch, stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp van KCAP, een uitgebalanceerde visie op de ontwikkeling van de locatie.
Goal 11 staat voor ‘Duurzame steden en gemeenschappen’. De doelstellingen van Global Goals Oss zijn belangrijk voor alle nieuwe ontwikkelingen in Oss, dus ook voor Linck. Hoe is er omgegaan met de belangen van omwonenden? Op welke wijze is aan duurzaamheid gedacht? Samen met de denktank is hier veel aandacht voor geweest bij de ontwikkeling van Linck. Dit maakt Linck Van, Voor en Door Oss. Tijdens de Global Goals Oss bijeenkomst horen we meer over de wijze waarop deze plannen tot stand zijn gekomen.
20 april 2021:
Webinar Duurzame verpakkingen
WEBINAR TERUGKIJKEN
Alle sprekers en betrokkenen, heel erg bedankt voor jullie inzet en leerzame webinar.
15 juni 2021:
Van gas los
Nieuwe projectplannen zoals het Componistenkwartier en het Walkwartier worden gasloos gebouwd. Betekent dit het einde van het gas?
Joep Kemkens, directeur/eigenaar van Kemkens en tevens voorzitter van de Osse Industriële Kring (OIK) geeft in dit boeiende webinar zijn toekomstvisie. Wat voor gevolgen heeft deze ontwikkeling voor zijn bedrijf? Joep Kemkens is de laatste gekozen ondernemer van het jaar in Oss (2019)
Het webinar begint met een specialist op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, Alexander van den Buuse. Alexander volgde opleidingen op Nyenrode op het gebied van MVO en Transities. Over dat laatste onderwerp schreef hij mee aan het boek “Changing the Game”. En verder volgde hij nog de 9-daagse Climate Reality Leadership Course van niemand minder dan Al Gore himself.
In zijn opening zal Alexander stil staan bij het dilemma van keuzes en het najagen van werkelijke doelen of het tunnelen naar (te) vroegtijdig gekozen oplossingen. Van de rol van de overheid in deze. En of ons politiek bestel überhaupt in staat is een dergelijke fundamentele transitie te ondersteunen.
Lees ook zijn blog voor de Stichting Global Goals Oss waar hij bestuurslid is.
Het webinar wordt muzikaal opgevrolijkt door Olaine Sunrise
23 februari 2021:
De duurzame voedselketen
Wie Oss zegt, zegt Unox, Bouwman en Zwanenberg. Maar juist in de vleesstad rollen anno 2021 meer vegetarische producten van de band dan ooit tevoren. Dit is de essentie van dit Webinar van Global Oss.
Twee bekende Osse producenten namen de deelnemers mee in hoe zij duurzaam voedsel produceren en wat het belang daarvan is. De vele positieve reacties maken duidelijk dat dit onderwerp actueel is.
Marian Wagemakers van Dalco Food
Wie Oss zegt, zegt Unox, Bouwman en Zwanenberg. Maar juist in de vleesstad rollen anno 2021 meer vegetarische producten van de band dan ooit tevoren.
Dertig jaar geleden experimenteerde slager Ossenaar Gerard Wagemakers al met andere grondstoffen dan vlees. Die nieuwsgierigheid leidde later tot Dalco Food BV. Begonnen in 1975 als slagerij in het centrum van Oss, is Dalco uitgegroeid tot specialist in het ontwikkelen en produceren van heerlijke maaltijdcomponenten, fingerfood en ingrediënten.
Van McDonald’s in Zwitserland tot Aldi in Amerika. Op de twee locaties van Dalco rolt inmiddels een slordige 15.000 ton kilo voedsel per jaar van de band. Dat is praktisch evenveel als bij de beroemde Osse Unox-fabriek. Met één belangrijk verschil: bij Dalco is het volledig vegetarisch.
“Mensen laten genieten van een smaakvolle vegetarische of Vegan maaltijd: dat is ons doel. Gezond, duurzaam en verantwoord: dat zijn onze kernwaarden. In co creatie met u bedenken we vernieuwende proteïneproducten en verrassende foodconcepten.”
Marian kreeg traditionele waarden als loyaliteit en vertrouwen mee van haar ouders, die Dalco Food samen oprichtten. Ze nam de zorg voor Dalco Food in januari 2013 van haar vader over. Samen met Stefan van den Hanenberg, directeur operations, heeft zij de dagelijkse leiding.
Jasper Spierings over 'boer worden'
Altijd al heb ik boer willen worden. Toen ik in 2002 afstudeerde aan de HAS in Leeuwarden kreeg ik van mijn vader het beeldje de denker als symbool. Ik moest maar eens na gaan denken over de toekomst van mij en van ons bedrijf. Na de grootschalige landbouw onderzocht te hebben in binnen en buitenland, kwam ik er achter dat dit niet bij mij past. We hebben met de melk van onze koeien een fantastisch product in handen. Hier wilde ik meer mee doen, zo begon het idee om kaas te gaan maken. Ook heb ik mensen om me heen nodig en wat is er mooier dan, zoals ik vanuit de visie van ons pap geleerd heb, de producten direct te verkopen aan de consument. Zo is de Landwinkel geboren en Boer Spierings, zoals ik mezelf noem, uitgegroeid tot een bekend merk in Oss en wijde omgeving. Ik ben iedere dag trots op mijn werk en mijn producten en laat hier graag iedereen die bij ons op het erf komt van meegenieten.