12 Verantwoorde consumptie en productie

ZORG VOOR DUURZAME CONSUMPTIE- EN PRODUCTIE-PLANNEN

Het doel is om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen en voedsel beter te verdelen.

Het aantal mensen op de wereld groeit. We moeten slimmer produceren en beter omgaan met natuurlijke hulpbronnen, bijvoorbeeld zoet water. Vervuilende energiebronnen moeten we minder gaan gebruiken. En we moeten minder afval produceren.

Wie werkt er aan in de gemeente Oss?
Onze partners zijn:
  • Wereldwinkel Oss
  • Ekoplaza
  • De Wereldmaaltijd
  • Repair Café Oss
  • Deuxieme Chance
  • Misceaup
  • EcOss
  • Uitgeverij GENOEG
  • Kringloopbedrijf Oss
  • Afvalinzameling Gemeente Oss
  • De Ruilwinkel Oss

 

Download hier het logo van Global Goals doel 12

Overzicht van alle Global Goals icoontjes bij elkaar.

Sta je er nog niet bij? WIL JE OOK MEEDOEN? WERK JE MET JE BEDRIJF OF ORGANISATIE OOK AAN DEZE GOAL IN DE GEMEENTE OSS OF BEN JE DAT VAN PLAN? MELD JE AAN!

MEER WETEN OVER DE VN GOAL 12, LEES HIERONDER MEER

Verzeker duurzame consumptie-, en productiepatronen

Zorg voor duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’.

Vervuilende energiebronnen


Zo moet het gebruik van vervuilende energiebronnen teruggeschroefd, want ondanks de technologische vooruitgang zullen OECD-landen naar schatting nog 35 procent meer energie verbruiken in 2020.

We moeten zorgen dat het kleine percentage aan drinkwater dat er is – maar drie procent van de wereldwatervoorraad is zoet water – minder vaak vervuild en verspild wordt.

Voedselproductie


Op het gebied van voedselproductie moet de verdeling beter. Terwijl er bijna 800 miljoen mensen honger hebben, is er in sommige delen van de wereld juist te veel (ongezond) eten, wat zorgt voor hart- en vaatziekten. Naar schatting haalt ongeveer een derde van wat de wereld produceert aan voedsel, ons bord niet. Het doel is om in 2030 voedselverspilling gehalveerd te hebben.

Groene levensstijl


Onze productie moet schoner: het doel is om chemicaliën en ander afval in de lucht, water en bodem te verminderen. De bedoeling is om in de hele keten bewust te maken van de problemen en te laten meehelpen bij de oplossingen. Van boer tot supermarkt, tot gemeentes, waterbedrijven en uiteindelijk de consument: zorg dat iedereen voldoende informatie heeft over een groene levensstijl.

Global Goals doel 12. Verantwoorde consumptie en productie.

Meld mij aan als vrijwilliger!