Uitreiking Banana Awards tijdens Fairtrade week

Awards voor COOP Oss, Plus Lith en Plus Herpen

Coop supermarkt Oss, Plus Haagen in Lith en Plus van den Berg in Herpen hebben vrijdag 10 mei de Banana Award uitgereikt gekregen. Zij ontvingen de awards uit handen van Mariël Bogaerts en Marieta van Dinther, coördinatoren van de Kerngroep Fairtrade van Platform Global Goals Oss.

Deze supermarkten kiezen voor 100% Fairtrade bananen in de schappen. Fairtrade gemeente Oss hoopt dat de award ervoor zorgt dat ook de andere supermarkten in de gemeente Oss de overstap maken en alleen nog maar 100% Fairtrade bananen zullen aanbieden in de supermarkt. Zo weet de consument dat zij een eerlijke prijs betalen aan bananenboeren.

Fairtrade bananen
In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo Fairtrade bananen verkocht, dat is ongeveer 1,7 miljoen dollar premie. Per doos bananen wordt één dollar extra betaald aan boerenorganisaties en plantages. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Bijvoorbeeld aan investering in het bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs. In 2017 lag het aantal verkochte Fairtrade bananen in Nederland nog op 23 miljoen kilo.

Over Fairtrade Gemeente
Onze gemeente draagt de titel Fairtrade Gemeente Oss sinds 2013. De Kerngroep Fairtrade, allen vrijwilligers en onderdeel van Platform Global Goals Oss, werken er hard aan om die titel voor de gemeente te behouden. In de gemeente Oss zijn ruim 100 ondernemers, scholen, organisaties, ZZP-ers en supermarkten die de Fairtrade gemeente titel ondersteunen. Dit doen ze door minimaal 2 Fairtrade gecertificeerde producten te gebruiken, te verkopen of te serveren. In Oss hebben we een Fairtrade kerk en een Fairtrade restaurant. Graag zou het Platform en de Kerngroep nog een Fairtrade school verwelkomen. Ook zouden we graag zien dat er meer horeca bedrijven Fairtrade producten gaan gebruiken.

Meer informatie over Platform Global Goals Oss vind je op de website http://www.globalgoalsoss.nl