Tentoonstelling Kind van…

Wethouder Dolf Warris opende samen met ervaringsdeskundigen en de stadsdichter Kitty Schaap op maandag 13 mei de buitententoonstelling ‘KIND VAN’ op het Raadhuisplein 2, in Oss. ‘KIND VAN’ is een project van stichting Open mind rond portretten en verhalen van kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV).

In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen op als kind van een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Het project van stichting Open mind met een reizende multimediale buitententoonstelling, magazine, podcast en randprogrammering maakt het thema (KOPP/KOV) op een laagdrempelige manier zichtbaar en bespreekbaar.

KIND VAN toont portretten met ervaringsverhalen van negentien KOPP/KOV tussen de 20 en 80 jaar oud. Ook volwassenen vallen onder deze term; zij zullen altijd een kind van hun ouders blijven. Deze ‘kinderen van’ worden niet voldoende gezien en gehoord in onze samenleving Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren. Het doorbreken van dit taboe is essentieel om ervoor te zorgen dat KOPP/KOV de aandacht en steun krijgen die zij verdienen.

Fotograaf Sevilay Maria maakt in de foto’s bijna voelbaar hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te treden. Zij hoeven niet langer te zwijgen; ze worden gezien en gehoord. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan.

KIND VAN – ouders met psychische en/of verslavingsproblemen – wordt op 13 mei 2024 geopend op het Raadhuisplein in Oss en is daar tot 3 juni 2024 voor iedereen vrij te bezichtigen.

Naast de tentoonstelling is in samenwerking met lokale partners een randprogramma samengesteld om de impact van KIND VAN nog meer te vergroten. Bekijk voor het randprogramma in Oss de volgende link: https://www.kindvanoss.nl/