De digitale groei van de Bibliotheek in Oss

Wie in de geschiedenis duikt, ontdekt met verbazing dat Oss vaak de eerste openbare bibliotheek was met allerlei digitale toepassingen die we nu heel gewoon vinden zoals wifi, maar die toen heel bijzonder waren. Collega’s uit het hele land kwamen in Oss ‘kijken’ naar wifi. Het uitlenen van software op disk of cd-rom, internet-PC in de Bibliotheek, de catalogus op internet en ook nog reserveren, een e-bookreader en LAN-parties voor jongeren. Oss had het allemaal als eerste.

De Osse Bibliothecaris Jan de Waal, al enige jaren met pensioen, heeft zeer bewust de eerste digitale- en internetontwikkelingen actief meegemaakt én vormgegeven in Bibliotheek Oss. Veel van zijn vooruitstrevende plannen zijn in Bibliotheek Oss opgepikt en landelijk door andere bibliotheken overgenomen. Veel materialen uit die tijd heeft Jan bewaard en men zal verrast zijn door een telefoonboek voor internet of een landkaart met internetadressen.

Jan ontving op zijn laatste werkdag in 2015 de Victorine van Schaick-Oeuvreprijs 2015. Deze Oeuvreprijs kreeg hij omdat Jan gedurende meerdere jaren vernieuwend bezig is geweest en zijn kennis en inzicht hebben gedeeld met het ‘Bibliotheekland’.

Bezoekers van de expositie kunnen zich verheugen op een bijzondere ervaring, waarbij de eerste digitale ontwikkelingen in de Bibliotheek centraal staan. Zo zal er de eerste iPad te zien zijn en een diskettestation die zo dik is als 8 huidige laptops! De ontwikkeling van digitaal fysiek naar de cloud is nog steeds gaande zal men ervaren.

De expositie is te zien in Bibliotheek Oss van maandag 3 juli t/m zaterdag 26 augustus, tijdens openingsuren. De expositie is gratis te bezoeken in Bibliotheek Oss tijdens openingstijden. Kijk voor meer informatie op de website www.nobb.nl/activiteiten.

De expositie “De digitale groei van de Bibliotheek in Oss” wordt na afloop gedoneerd aan het HomeComputerMuseum in Helmond. Op vrijdag 18 augustus om 14.00 uur is Jan de Waal nog één keer persoonlijk aanwezig om toelichting te geven over de digitale groei van de Bibliotheek in Oss waar hij voor heeft gezorgd.