16 maart: Lokale verkiezingen

TOP 6 van de SDGs in de partijprogramma’s voor lokale verkiezingen

Dit overzicht is afgestemd met de partijen en ook gepresenteerd tijdens de thema-avond donderdag 10 maart. Het was mooi hoe de partijen hier zelf ook op reageerden. Ze vonden het eigenlijk allemaal heel leuk om het op deze manier terug te zien en ook interessant om te zien welke SDG’s wel en niet vertegenwoordigd zijn. Voor sommige partijen was het zelfs een eye opener.

Donderdag 10 maart was de thema-avond van Global Goals Oss over de lokale verkiezingen. In de voormalige Paulus kerk hing een gezellige ontspannen sfeer met de vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen, vrijwilligers, jongeren en overige bezoekers. Hen werd een gevarieerd programma aangeboden onder het genot van een kleurrijk SDG hapje en drankje.

Na een kort openingswoord door Mari Peeters waarin o.a. de situatie in de Oekraine aan bod kwam en ook het nieuwe bestuurslid Marianne Wagenmakers werd voorgesteld, nam Rens van de Jongerenwerkgroep het stokje over.

Hij leidde op overtuigende wijze het debat tussen de 9 vertegenwoordigers van de partijen. Door middel van bordjes met emoticons reageerden de politici op een tiental stellingen. Daarna kregen zij een minuut de tijd om te reageren. Er ontstond een open en respectvol debat, op momenten zelfs pittig, waarin iedereen evenredig de ruimte kreeg om zijn of haar standpunten duidelijk te maken.

In de aanloop naar de avond en de gemeenteraadsverkiezingen zijn de bestuursleden van Global Goals Oss in gesprek gegaan met de partijen over de 17 SDG’s en hun programma’s. Het resultaat van deze gesprekken werd gepresenteerd in de vorm van een overzicht met daarin per partij de top 6 SDG’s. Het overzicht zorgde voor veel positieve reacties en was voor sommigen zelfs een eye opener.

De pauze werd, zoals de rest van de avond, muziekaal opgeluisterd door Pauline en Mark. Daarna was het tijd voor de Global Goals pubquiz waarin ook het thema gemeenteraadsverkiezingen aan bod kwam. Ondanks dat deze niet helemaal liep zoals voorgenomen was het met wat improvisatie een moment van ontspanning en openbaring. Waarna en nog volop gebruik werd gemaakt van het napraat moment.

 

We kijken terug op een zeer geslaagde en gevarieerde avond die zeker voor herhaling vatbaar is.