Onderneemster en wereldburger Annelise Scholl importeert eerlijke kwaliteitskoffie rechtstreeks van de boer in Coast Rica naar Gemeente Oss
Annelise groeit op in San José Costa Rica, studeerde in Londen en woont sinds 3 jaar met haar man en zoontje Julius in Megen, waar zij haar bedrijf Grounds Costa Rica oprichtte. Global Goals vrijwilliger Marjolein gaat op de koffie om te vragen wat het verschil is tussen direct trade en fair trade, én om eens te proeven hoe zo’n supereerlijke ‘natural’ koffie smaakt!
De bonen komen van boer Fernando, die afgelopen zomer met een zeecontainer naar de haven van Rotterdam zijn overgebracht. Annelise heeft de bonen zelf gebrand… een vers Megens bakkie dus. Pura vida!
Interview
Hola Annelise! Hoe gaat het met jou en met Grounds? Hoe is het idee voor Grounds Costa Rica eigenlijk ontstaan?
“Dank je, het gaat goed. De eerste zeecontainer met koffie is binnengekomen en ik ontvang veel positieve reacties van mijn klanten.
Het idee is ontstaan tijdens de lockdown in 2020. Ik was net moeder geworden van Julius en vroeg me af wat voor werk ik wilde gaan doen hier in Nederland. Ik heb een dubbele nationaliteit (Costa Ricaans en Nederlands) en ik kreeg een ingeving om daar wat mee te doen als “verbinder” tussen deze twee landen. Ik kwam in contact met Fernando, een oud klasgenoot uit Costa Rica, die als landbouwingenieur werkt en eigenaar is van de koffieplantages ‘Gaia Artisan Coffee’. Hij focust zich op ‘specialty coffee’ en zijn koffie doet elk jaar mee aan de ‘Cup of Excellence’, een competitie waar alleen de beste koffies ter wereld aan meedoen. Zo ontstond het plan om samen te gaan werken en deze koffie naar Europa te halen en te gaan verkopen.”
Oss is Global Goals Gemeente én Fair Trade gemeente. Wat is het verschil tussen Fair Trade en ‘Direct Trade’ zoals de koffies van jou en Fernando?
“Ik vind het heel waardevol dat je mensen verder dan ‘Fair Trade’ wil gaan laten denken. Dat je niet alleen aan een set voorwaarden moet voldoen, maar dat je uit je kernwaarden echte positieve impact creëert.
Het verschil is dat voor ‘Fair Trade’ producten een ‘minimumprijs’ geldt die als vangnet dient bij lage wereldmarktprijzen en er zijn milieureglementen.
Bij ‘Direct Trade’ kopen we de koffie rechtstreeks bij de boer, zonder enige tussenkomst van een tussenpersoon, handelaar of een organisatie die een keurmerk voert- en hier ook geld voor vraagt. Op deze manier kunnen we voor sommige koffies meer dan twee keer de ‘minimumprijs’ aan de boer betalen. Dit vinden we pas echt eerlijk. Bovenop heb je totale traceerbaarheid en inzicht in de afkomst van de koffie en de kwaliteit hiervan. We gaan dus een stap verder.
Onze koffie is dus ‘Direct Trade’, ondanks dat de koffie ook ‘Fair-Trade’ gecertificeerd is.”
Ok, dus allemaal aan de Direct Trade koffie! Kun je iets vertellen over de soorten koffie?
“‘Specialty coffee’ is koffie die hoog scoort volgens de Specialty Coffee Association richtlijnen. De koffie komt van één plantage en is 100% Arabica koffie van de hoogste kwaliteit met verschillende verwerkingsmethodes. Ze hebben complexe aromatische profielen, denk bijvoorbeeld aan een goed fles wijn of hoge kwaliteit whisky. Voor de fijnproevers dus! Onze koffies zijn dit jaar ook niet voor niets gebruikt in enkele internationale barista competities, waarbij er prijzen gewonnen zijn. Leuk hè? Daar zijn we wel trots op.”
[Intussen zet Annelise met aandacht en precisie een vers kopje om te proeven. Een avontuurlijke ‘natural’ koffie.]
Waar kunnen mensen jouw koffie proeven of kopen?
“Groene koffiebonen voor branders zijn via onze website te verkrijgen. Voor de consument kan men gebrande koffiezakjes kopen bij restaurant Titus. De koffie wordt ook in het restaurant geserveerd. Bij Bakkerij Antoon & Frans in Megen en bij Willskracht, de molen in Ravenstein. Online bestellen kan ook via oogstkoffie.nl. Ik zoek nog mooie horeca en zakelijke partners die onze koffie willen gaan serveren en met ons samen een positieve impact willen creëren in het land van herkomst.”
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Mijn droom is om koffieboeren zoveel mogelijk te helpen en tegelijkertijd mensen goede koffie te leren/laten drinken. Onze kernwaarden zijn dan ook: kwaliteit, eerlijkheid en traceerbaarheid. Koffie smaakt lekkerder wanneer je weet dat het met oog voor mens en milieu is behandeld, toch?
Meer weten over Annelise en haar bedrijf Grounds Costa Rica?
Kijk op www.groundscostarica.com
Of neem contact op met Annelise: annelise@groundscostarica.com.