Mijn twee kinderen zijn geboren met een aardige voorsprong in het leven. Met ouders wiens opleidingsniveau minimaal HBO-niveau is. Die hen van kinds af aan hebben voorgelezen en stimuleren om zelf te lezen en die hen kunnen faciliteren als het gaat om leren en huiswerk maken.
Niet iedereen komt uit dezelfde startpositie
Ondanks dat heb ik een kind dat, zeker in zijn eerste jaren op de basisschool, alle zeilen moest bijzetten om bij te blijven. Gelukkig heeft hij ouders en coaches op zijn basisschool die zien wat hij nodig heeft. Die extra begeleiding mogelijk maken. Die hem helpen om nog beter te worden in wat hij al kan en om dat te verbeteren waar hij moeite mee heeft. Zodat hij zich straks zelfstandig kan redden en zich verder kan ontwikkelen in deze maatschappij.
Niet iedereen komt uit dezelfde ‘startpositie’. Veel kinderen in Nederland en ook in Oss worden niet geboren in een gezin zoals dat van mijn kinderen. De cijfers over bijvoorbeeld laaggeletterdheid spreken voor zich. Bijna 12 % van de Nederlanders tussen 16 en 65 jaar is laaggeletterd. In Oss ligt dit percentage zelfs nog hoger op ruim 13%. Door te lezen en/of voor te lezen aan kinderen thuis en op school vergroot je de taalvaardigheid en draag je bij aan het vergroten van kansen voor kinderen. Als ouders lager of nauwelijks zijn opgeleid of er is sprake van een taalbarrière dan kunnen zij dit niet. En dit heeft weer direct gevolgen voor hun eigen kinderen. Kinderen met hoogopgeleide ouders hebben dus nog steeds meer kans op een succesvolle schoolloopbaan dan leeftijdsgenoten met een vergelijkbare aanleg.
Ik ben een idealist en wereldverbeteraar
Misschien een mooi moment om mezelf even voor te stellen. Ik ben Saskia van Herpen. Ik ben een idealist en een wereldverbeteraar. Ik geloof er heilig in dat diegene in deze wereld met een bevoorrechte positie een belangrijke taak hebben om de mensen die minder bevoorrecht zijn in deze samenleving te helpen. En niet per se door heel veel geld te geven. Wat dat betreft geloof ik ook in de Novib methode. Liever help ik mensen zichzelf te helpen. Daarom heb ik me sinds april 2020 aangesloten bij Global Goals Oss, in het communicatieteam en bij het bestuur. Daarnaast ben ik actief in een werkgroep die zich bezighoudt met SDG4 Kwaliteits- onderwijs.
Laaggeletterdheid is een probleem van iedereen
Terug naar het onderwerp van laaggeletterdheid. Laaggeletterden kunnen lezen en schrijven, maar beheersen deze vaardigheden niet goed genoeg om te kunnen functioneren in onze geletterde samenleving. Mensen die laaggeletterd zijn hebben bijvoorbeeld moeite met het invullen van formulieren, straatnaamborden lezen, voorlezen aan hun kinderen, solliciteren en het gebruik van een smartphone en computer. Laaggeletterdheid is een probleem van jong en oud, mannen en vrouwen, met of zonder een migratieachtergrond.
Mensen leren het zelf te doen
Aan laaggeletterdheid kun je dus wat doen. Door te lezen en/of voor te lezen aan kinderen thuis en op school. Maar (voorl)ezen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het SDG4 team van Global Goals Oss heeft zich daarom aangesloten bij een campagne die het belang van o.a. (voor)lezen onder de aandacht gaat brengen en promoten: ‘Taal is belangrijk’ en ‘Meer talen leren, is goed’.
Een prachtige samenwerking met verschillende partijen, zoals de Bibliotheek Oss, Ons Welzijn, GGD en de Gemeente Oss. En een mooi voorbeeld van hoe we mensen willen leren het zelf te doen in plaats van het voor ze te doen. En daar gaat mijn idealistische hart dan toch sneller van kloppen.
Wil je meer weten over de campagne ‘Taal is belangrijk’ en ‘Meer talen leren, is goed’? Houd dan de komende maanden onze website en social media in de gaten.
Dag Saskia,
Zondag 4 juni organiseren wij een markt Bernheze Internationaal. Hoewel ons gemeentebestuur wel lid wil worden van GG maar niet actief, willen wij toch als werkgroep doorgaan op deze weg richting GG. Een van de mogelijkheden is het tonnen op de markt van de vlag Global Goals.Hebben jullie een of meerdere vlaggen te leen? Zo niet, waar zijn deze vlaggen te koop? Graag je reactie,
met vriendelijke groet en dank,
Eugène Theunissen